Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ



Με το μύθο της Περσεφόνης εξηγείται ο υπέροχος κύκλος της φύσης.




Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας που ήταν θεά της καρποφορίας, υπεύθυνη για την καλή σοδειά και του Δία. Μία ηλιόλουστη  μέρα, η Περσεφόνη παρέα με τις  φίλες της  μάζευε λουλούδια. Χωρίς να το καταλάβει απομακρύνθηκε από τις φίλες της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι.




 Τη στιγμή που έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα με 4 μαύρα άλογα με τον Πλούτωνα να το οδηγεί. Έσκυψε γρήγορα άρπαξε  την Περσεφόνη, χωρίς να προλάβει να τη σώσει κανείς και τη μετέφερε στον κάτω κόσμο .






Θλιμμένη η θεά Δήμητρα, έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Από τη λύπη της, μάρανε την πλάση, ο αέρας λυσσομανούσε,  οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν.




Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά Δήμητρα και της είπε που βρισκόταν η κόρη της. Η θέα Δήμητρα απαίτησε από τον Πλούτωνα να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Ερμή να μιλήσει στον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη. 



 Ο Πλούτωνας δεν ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό.


 Ο Ερμής μεταφέρει την απόφαση του Δία στην Δήμητρα,ότι η Περσεφόνη θα είναι στη Γη 6 μήνες μαζί  της και 6 μήνες θα κατεβαίνει  στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον Πλούτωνα .




Ο Πλούτωνας για να το εξασφαλίσει ότι η Περσεφόνη θα κατεβαίνει 6 μήνες στον κάτω κόσμο , της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.





Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρη της. Από τότε τους έξι μήνες που η Περσεφόνη βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα πενθούσε και μαζί της πενθούσε και η φύση. Τα δέντρα έχαναν το φύλλωμά τους, οι καλλιέργειες ασθενούσαν και βαρύς χειμώνας έπεφτε στη γη.





 Όμως όταν η Περσεφόνη επέστρεφε στη μητέρα της, 
η χαρά της Δήμητρας πρασίνιζε τη γη και άνθιζε τα φυτά.








Με τη δραματοποίηση του μύθου  τα παιδιά  αντιλαμβάνονται την εναλλαγή των Εποχών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις